Genel Müdürümüz Sayın Bekir KARACABEY'in Katılımıyla İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde Terapi Ormancılığı Konulu Konferans Yapılmıştır.

21.05.2024 A+ A-

​​​​

Genel Müdürümüz Sayın Bekir KARACABEY'in Katılımıyla İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde Terapi Ormancılığı Konulu Konferans Yapılmıştır.

Marmara Ormancılık Araştırman Enstitüsü Müdürlük'ü uhdesinde yapılan konferansa Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir KARACABEY,  Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür BALCI, Enstitü Müdürümüz Dr. Mehmet ÖZDEMİR, İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal PİR, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri Müdürleri, Orman Bölge Müdürlükleri Müdürleri, Güney Kore Chungbuk Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Won Sop SHİN, Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlük'ü teknik elamanları ve akademisyenler​ katılmıştır.

 Dünyada iklim değişikliği, kaynak ve gelir dağılımındaki eşitsizlik gibi etmenlerle ormansızlaşma, su ve gıda güvenliği, kırsal fakirlik, açlık/yoksulluk, göçler gibi sorunlar her geçen gün yaygınlaşmakta, doğal kaynaklar üzerindeki baskı her geçen gün artmaktadır. Yerkürenin geleceği için tüm insanlığı endişelendiren bu konular uluslararası ormancılığın olduğu gibi, ülkemizde Orman Genel Müdürlüğümüz ilgi ve faaliyet alanındadır. Bu sorunlar, orman kaynakları gibi doğal ekosistemlerin sürdürülebilir yönetimini güçleştirirken, aynı zamanda ormancılıkta yeni fırsat alanları açmakta, yeni teknikler, yöntemler geliştirilmesini gerektirmektedir. Bir taraftan iklim değişikliğine uyum anlamında ormanların geleceğini tahmin etmek, diğer taraftan uyumun koşullarını öğrenmek gerekmektedir. Bir taraftan, odun hammaddesinin biyoekonomik döngüde artan önemine binaen yeni teknolojiler gelişirken, diğer taraftan çok yönlü faydalanma ilkesi çerçevesinde orman kaynaklarının karbon tutma, toprak koruma, su kalitesini iyileştirme, biyolojik çeşitliliği barındırma, toplum sağlığına katkıda bulunma fonksiyonlarının önemi artmakta, ekosistem tabanlı fonksiyonel planlar çerçevesinde orman kaynakları yönetilmektedir.

 

Sayın Genel Müdürümüz Bekir Karacabey : “ Günümüzde sürdürülebilir ve fonksiyonel orman kaynakları yönetimi çerçevesinde,  kırsal toplum ile ormanlar arasındaki kadim ilişkileri devam ettirmenin zorlu yollarını değerlendirmeye, diğer taraftan kentleşen toplumun ormanla her geçen gün çeşitlenen etkileşimini keşfetmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Genel Müdürlüğümüzün uhdesindeki Orman Parklarını milyonlarca kişi ziyaret etmektedir. Bu şekilde toplum sağlığına büyük bir katkı sunmaktayız. Her geçen gün bu amaçla tahsis ettiğimiz ormanlarda topluma sağladığımız hizmetleri çeşitlendirmekteyiz. 2-6 Mayıs 2022 tarihlerinde Seul'de yapılan dünya ormancılık kongresi sırasında “Yangbeyong terapi ormanını" heyet olarak ziyaret ettik. Ziyaret sırasında geleneksel oyunlar, insanları güncel sıkıntılardan uzaklaştıran ve rahatlatan pek çok faaliyeti yapma fırsatı buldum. Orman terapisi aslında insanı ait olduğu yere, doğaya götürüyor. Araya giren yıllar, değişimler, teknoloji ve daha birçok sebep yüzünden doğa ile kopan bağ, yeniden kuruluyor. Orman terapisinde adımları ve kilometreleri saymadan, bir yere ya da bir hedefe varmaya çalışmadan, 5 duyumuzla doğayı hissederek içinde zaman geçiriliyor. Orman terapisi fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal sağlığı iyileştirmenin etkili ve bilimsel olarak test edilmiş bir yoludur.

Misafirimiz Prof. Shin'i de davet etme fikri de burada ortaya çıktı. Kore'deki terapi ormancılığının temellerini atan ve politikalarını geliştiren 2014-2017 yıllarında Genel Müdürlük yapmış, akademisyen  Prof. Won Sop Shin' i ülkemize davet ettik. Misafirimiz Prof. Dr. Shin'in verdiği bilgiye göre Kore'de yılda 1 milyondan fazla kişi terapi ormanlarını ziyaret ediyor. Bunun büyük çoğunluğu hekimlerin reçeteleri yoluyla yapılıyor. Japonya'da ise 10 milyonu aşkın kişi terapi ormanlarını ziyaret ediyor. Kanada'da hastaların doğanın iyileştirici etkisinden yararlanması için doktorlar reçetelerine ulusal park yürüyüşleri ekliyor. Kanada, Japonya, Kore ve Avrupa'daki birçok sağlık merkezinde doktorlar aynı zamanda anksiyete, depresyon, yüksek tansiyon, bağışıklık fonksiyonu ve uykusuzluk tedavisi olarak doğa terapisini reçete ediyor.

Sayın Profesör Shin, 10 gün süre ile ülkemizde kalıyor. Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ekibiyle  saha incelemeleri yapılıyor ve bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. Kendisini binlerce kilometre uzaktan, 12 saatlık uçak yolculuğu yaparak gönüllü olarak yaptığı çalışmadan ve büyük emeğinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Terapi ormancılığını ülkemizde sağlam bir zemin üzerine yerleştirmek ve yaygınlaştırmak, bir yandan bilimsel verileri üretmek, ekolojik, ekonomik, sosyal ve hukuki boyutlarını ortaya koymak için disiplinler arası her yönüyle konuyu ele almak istiyoruz. Uygulamaya geçerken eksik bir şey bırakmak istemiyoruz. Bu nedenle Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlük'ünde konunun bilimsel bakış açısı ile ele alınmasını, konuya ilgi duyan akademisyenlerle çalışılmasını, uluslararası düzeyde bilgi ve deneyimlerden faydalanılmasını istedik. Biryandan uygulamaya geçerken yapılacak araştırmalarla konuyu desteklemek istiyoruz sözleri "  ile Sayın Bekir KARACABEY sözlerini tamamlamıştır.  Genel Müdürümüzün konuşmasının ardından Güney Kore Chungbuk Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Won Sop SHİN'in sunusu simültane çeviri ile konuşmacılara aktarılmıştır.

Konferans, bilimsel verilerin üretilmesi, ekolojik, ekonomik, sosyal ve hukuki boyutların ortaya konulması hedefleriyle sona ermiştir.

 

 

 

​