GELECEĞE NEFES AĞAÇLANDIRMA PROJESİ
Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır. Bakanlığımız, iklim değişikliğiyle ilgili kritik karar ve iyileştirme mekanizmalarının uluslararası gündemde olduğu bu süreçte, orman varlığının artırılmasının gelecek nesiller için taşıdığı hayatiyetin farkındadır. Türkiye, yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmaları ile Dünya'ya örnek olan ülkeler arasında başı çekmekte ve orman varlığını her geçen gün artırmaktadır. Bakanlık olarak, halen %29 olan orman varlığımızı, 2023 yılında ülke yüzölçümünün % 30'una çıkarma hedefimiz doğrultusunda, yurt sathında yoğun ağaçlandırma çalışmaları yapmaktayız.
AĞAÇLANDIRMA SEFERBERLİĞİ:Türkiye, 2008-2012 yılları arasında ülke genelinde gerçekleştirdiği “Ağaçlandırma Seferberliği" kapsamında Trakya yüzölçümü büyüklüğündeki 2 milyon 429 bin hektar alanda ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik çalışmalar yapmış ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturmuş, bu şekilde ülkemizin yeşil örtüsünün geliştirilmesi ve erozyonun önlenmesi amacıyla büyük bir başarı elde etmiştir. Bakanlığımızca, bu ağaçlandırma başarısının devamı niteliğinde, 2019 yılında özellikle son yıllarda artan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların kamu-vatandaş işbirliğinde yeniden ağaçlandırılması konusunda vatandaşlarımızın yoğun taleplerine karşılık vermek ve toplumda ağaç ve orman sevgisini geliştirerek orman varlığımızın artırılması maksadıyla “GELECEĞE NEFES" ağaçlandırma projesi uygulamaya konmuştur. Proje ile dünyaya örnek olacak çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği daha başlatılmıştır.
MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ: 6 Kasım 2019 tarihli ve 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği konulu 2019/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlanması uygun görülmüştür. Ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak gibi pek çok amaçla 2019 yılından itibaren her yıl, 11 Kasım gününde, Bakanlığımızın koordinasyonunda, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin de katılımıyla, tüm yurtta eş zamanlı olarak fidan dikim etkinlikleri düzenlenmektedir.
2019 GELECEĞE NEFES, AĞAÇLANDIRMA PROJESİ:
Cumhurbaşkanımızın da çalışmalarımıza verdiği destekten aldığımız güç ile 11.11.2019 tarihinde 81 ilimizde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen “GELECEĞE NEFES" ağaçlandırma projesi kapsamında, ülkemiz genelinde 11 milyon fidan dikilmesi planlanmış olmasına rağmen, vatandaşlarımızdan ve kamuoyundan kampanyamıza gelen büyük ilgi, teveccüh ve destek neticesinde, toplam 13.791.435 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Dikim yapılan alanlar başlangıçta ülkemizin 2023 vizyon ve hedefleriyle uyumlu olacak şekilde 2.023 adet lokasyon olarak belirlenmiş olmakla birlikte, kamuoyu, vatandaşlarımız ve kurumlardan kampanyaya gelen büyük katılım talebine binaen 5.223 adet farklı lokasyonda çalışma yapılmış ve dikilen fidanların alanı, 19.326 hektar olarak tespit edilmiştir.
Dikilen fidan türleri ladin, sedir, karaçam, sarıçam, fıstıkçamı, huş, ceviz, badem, dut, ahlat, kuşburnu, lavanta, dişbudak gibi ibreli ve yapraklı pek çok değişik türlerden olmak üzere, yabani hayvanlara da besin sağlayacak meyveli türler dikkate alınarak, dikim lokasyonunun özelliğine göre belirlenmiştir. Genel olarak dikilen fidanların %30-35'i yapraklı ağaç türlerinden seçilmiştir.
2020 GELECEĞE NEFES, DÜNYAYA NEFES AĞAÇLANDIRMA PROJESİ:
Projenin toplumda yarattığı büyük ilgi ve dikilen fidanların sadece Türkiye için değil, tüm Dünyanın geleceği için önem taşıdığı dikkate alınarak, Proje 2020 yılında uluslararası bir nitelik kazanmış ve GELECEĞE NEFES, DÜNYAYA NEFES ismi ile uygulanmıştır.
11 Kasım 2020 Milli Ağaçlandırma Günü Etkinlikleri çerçevesinde, "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" Projesi ile 1.052 farklı lokasyonda, 5.230 hektar alanda, 4.446.803 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
Ülkemizde, Cumhurbaşkanımızın da katıldığı Ankara-Çubuk'ta yapılan fidan dikim etkinliklerine, azami derecde uygulanan COVID-19 Pandemisi kontrol tedbirleri altında, 50 den fazla yabancı ülke temsilcileri katılım sağlamış ve her ülke adına büyükelçileri veya yabancı misyon eliyle fidanlar dikilerek, ülke bayrakları ile işaretlenmişlerdir.
Ayrıca, ülkemizin koordinasyonunda yurtdışında gerçekleştirilen "Geleceğe Nefes, Dünya'ya Nefes" etkinlikleri neticesinde; 3 kıtada yer alan 28 ülkede yaklaşık 50.000 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
2021 GELECEĞE NEFES, DÜNYAYA NEFES AĞAÇLANDIRMA PROJESİ:
Proje 2021 yılında da uluslararası olarak, yabancı ülke paydaşlarımızla birlikte kutlanmış, etkinliğe, 69 ülkeden 1 Başbakan, 17 Bakan, 50 büyükelçi, 6 uluslararası kuruluş temsilcisi olmak üzere, yabancı misyondan 190 kişi katılım sağlamıştır.
COVID19 Pandemisi nedeniyle yurt dışı ülkelerde fidan dikim etkinliği yapılmamış, ancak, ana etkinlik sahası Ankara'da Cumhurbaşkanlığı külliyesi yakınındaki AOÇ arazisinde yapılmak üzere, ülkemiz genelinde 81 ilde yaklaşık 1.000 farklı noktada, 5,2 milyon fidanın toprakla buluşturulması sağlanmış, etkinliklere 300.000 kişi katılım sağlamış ve yaklaşık 5.784 hektar alan ağaçlandırılarak, yeşil örtü geliştirilmiştir.
Ayrıca, 2021 yılında her bir vatandaşımız için orman yangınlarından büyük hasar gören ormanlarımızın yeniden tesis edilmesi amacıyla yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, her bir vatandaşımız için 3'er fidan dikerek, yıl sonu itibariyle toplam 252 milyon fidan toprakla buluşturulması sağlanmış ve fidanlarımız geleceğe nefes olmuştur. Dikilen fidanların il bazında sayısal dağılımı, gelecegenefes.com web adresinde, kamuoyu ile paylaşılmıştır.
2022 GELECEĞE NEFES, TÜRKİYE YÜZYILINA NEFES AĞAÇLANDIRMA PROJESİ:
2022 Yılında, Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında projenin uygulanmasına devam edilmiş ve Proje, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılında 100 üncü yılını kutlayacak olması nedeniyle, “Türkiye Yüzyılına Nefes" mottosuyla uygulanmıştır.
Ülkemizde 81 il ve 922 ilçede yer alan 1023 farklı lokasyonda yaklaşık 400.000 kişinin sahalarımıza fiilen gelerek fidan dikimlerine katılmaları neticesinde, toplam 4,2 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur.
Projeye, 2022 yılı Türk Dünyası Devletlerinin buluştuğu Özbekistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ile Özbekistan'ın yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın liderleri de canlı bağlantı yoluyla Özbekistan, Semerkand'dan Ankara'ya bağlanmış ve Türk Dünyası Ağaçlandırma Günü ruhuyla Özbekistanda da fidan dikim etkinliği yapılmıştır.
Proje kapsamında ana etkinlik alanı Ankara'daki Millet Ormanı içerisinde, 2023 m2 lik alanda 100.000 fidan ile Türkiye Yüzyılı logosu işlenmiş ve yıl sonuna kadar 81 ilimizde yapılması sağlanacaktır.
GUINNESS DÜNYA REKORLARI:
2019 YILINDA; Proje kapsamında, yaptığımız faaliyetler arasında, ülkemizi bu alanda Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na taşıyan bir de Dünya rekoru kırılmıştır. Çorum-Celilkırı Mevkiinde, 150 ha alanda, 3.000 kişinin marifetiyle, 1 saat içerisinde, 303.150 (üçyüzüçbin yüzelli) adet fidan dikilmesi suretiyle gerçekleştirilen ağaçlandırmalar, Guinness tarafından “Tek Lokasyonda, Sınırlandırılmamış Sayıda Bir Ekip Tarafından, 1 Saat İçerisinde, En Çok Dikilen Fidan Rekoru" kategorisinde resmi olarak tescillenmiş ve bu rekor, ülkemizin bu alanda yaptığı çalışmaların uluslararası platformlarda da duyurulmasını sağlamıştır.
2020 YILINDA, etkinlikler çerçevesinde, Ankara, Çubuk İlçesinde 21.826 m2 alanda, 452.023 adet fidan dikimi suretiyle, "Dünyanın En Geniş Alanlı Ağaç Deseni" oluşturulmuş ve bu çalışma, Guinness Dünya Rekoru olarak ülkemiz adına tescillenmiştir.
2022 YILINDA; Proje kapsamında fidan diken kişilerin fotoğraflarını yüklemeleri için bir dijital platform oluşturulmuş ve bu sistem üzerinde Guinness tarafından yapılan incelemeler neticesinde, “383.783 kişinin fotoğraflarından oluşan Dünya'nın en geniş dijital fotoğraf albümü" rekoru da 21. Mart 2022 tarihinde Guinness Dünya Rekoru olarak ülkemiz adına tescillenmiştir.
PROJENİN KAMUOYUNDAN ALDIĞI İLGİ VE GERİ DÖNÜŞLER: Projeyle ilgili bilgiler, Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğü'ne ait web sayfaları ile Projeye özel tasarlanan www.gelecegenefes.gov.tr, adreslerinde dinamik bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Bu yolla, proje hakkında vatandaşların doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi, konuyla ilgili çalışma ve bilgilerin güvenilir, hızlı ve güncel bir biçimde ilgili taraflara ve hedef kitleye sunulması, ilaveten, uluslararası alanda da bahse konu kampanyanın ve ülkemizin görünürlük ve etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Anılan web sayfası üzerinden, vatandaşlarımız hem projeye fidan bağışı yaparak maddi destek sağlayabilmekte, hem de bedelsiz olarak fidan sahiplenebilmektedir. Ayrıca, web sayfasında, ağaçlandırma ile ilgili genel bilgiler, etkinliklerin hangi sahalarda yapılacağına dair lokasyon bilgileri gibi veriler kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
2019 yılında yapılan fidan dikim etkinliklerimize, 1,2 milyondan fazla kişi , 2020 yılında Pandemi nedeniyle çok kısıtlı ve kontrollü şartlarda yapılan saha etkinliklerimize, 180.000 (yüzseksenbin) kişi, 2021 yılında da yine COVID19 Pandemisine rağmen, 300.000 kişinin katılım sağlaması, projenin toplumda beklenen ilgiyi uyandırdığını göstermektedir.
ÖDÜLLER:
Ulusal Ödüller: Proje kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile bir taraftan 7'den 77'ye toplumun bütün kesimlerinin toprakla haşır neşir olması sağlanırken, diğer taraftan son yıllarda ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarını Dünya'ya duyurarak, dikkatlerin, ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekilmesi sağlanmıştır.
Geleceğe Nefes Ağaçlandırma Projesi kamuoyunda beklenenin ötesinde ilgi ve destek görmüş, değişik sivil toplum kuruluşları ve dernekler tarafından, en iyi sosyal sorumluluk projesi seçilerek ödüle layık görülmüştür.
Uluslararası Ödüller: Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes ağaçlandırma projesi kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmalarına, 2022 yılında Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından da ödül verilmiş ve Orman Genel Müdürlüğü “Kurum Başarı Ödülü"ne layık görülmüştür.
PROJEDEN ELDE EDİLEN/EDİLECEK FAYDALAR: “GELECEĞE NEFES" Ağaçlandırma Projesi, genel olarak ülkemizin orman varlığını artırmanın yanısıra, aynı zamanda toplumda ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, çevresel farkındalığı artırmak, çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek, dikilen fidanların her katmandan insan tarafından sahiplenilmesi yoluyla yeşilin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunulmasını sağlamayı hedefleyen bir sosyal ağaçlandırma projesidir. Bunların yanı sıra, Proje kapsamında dikilen fidanlardan oluşan ormanlar, kampanya kapsamında hedeflenen sosyal faydalarının yanı sıra, dikim yapılan sahanın özelliğine göre;
- Toprak kaybını önleyerek erozyonun şiddetinin düşürülmesi,
- Ülkemiz yeşil dokusunun geliştirilerek, orman varlığının artırılması,
- Yabani hayvanlara besin sağlayarak, popülasyonlarının gelişimine destek olunması,
- Özellikle kamusal alanlarda yapılan ağaçlandırmalar ile çocuklarımız, gençlerimiz ve vatandaşlarımızın daha temiz ve yeşili bol ortamlarda bulunmalarına imkan sağlanması,
- Dikilen çiçekli ve aromatik bitkiler sayesinde, bal üretiminin desteklenmesi,
- Rekreasyonel alanların oluşumuna ve yeşil örtünün geliştirilmesi,
- Dikilen gelir getirici fidan türlerinden, ileride vatandaşlarımızın yararlanması,
- Odun dışı ürün ve hizmetler alanında vatandaşlarımıza gelir artışı temininde, katkı sunulması,
vb. pekçok fayda sağlamaktadır.
Proje ile daha yeşil bir Türkiye ve Dünya için “Yarınlar nefessiz kalmasın" diye, “Bugün Fidan, Yarın Nefes" diyoruz.