Skip Navigation LinksOGM

Kasnak Meşesi

​​​

  • Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica (Boiss. Heldr. ex) )

    Morfolojik ve Botanik Özellikleri:

    Ülkemizin endemik bir türüdür. Kütahya - Murat ve Türkmen Dağları, Konya, Afyon, Isparta - Eğirdir, Kastamonu - Küre Dağları, Çankırı - Ilgaz Dağları ve Kayseri - Erciyes Dağında 1300-2000 m'ler arasında Cedrus libani, Acer hyrcanum, Quercus cerris, Pinus ile karışıklığa girer veya saf bükler ve ormanlar oluşturur (Yaltırık, 1984; Avcı, 1996; Duranözü, 2004). Gözlemlerimize göre, Ankara - Nallıhan Sarıçal Dağı, Ankara çevresinde bazı kalıntı ormanlarında da yayılışı bulunmaktadır.

    Kışın yaprağını döken, 25-30 m'ye kadar boylanabilen, geniş ve yayvan tepeli ağaçlardır. Kabuk açık gri kahverengi, boyuna şeritler halinde çatlaklıdır. Sarımtırak veya kırmızımtırak kahverengi sürgünler gençken tüylü, sonraları çıplaktır. Açık renkli lentiseller küçük fakat çok sayıdadır. Tomurcuklar parlak kırmızı kahverengi, tüylü veya hemen hemen çıplak, tomurcuk pullarının kenarı kirpiklidir. Uç tomurcuk diğerlerinden çok büyük, yaklaşık 5-12 mm'dir. Kulakçıklar 10-14 mm boyundadır, uzun süre sürgün üzerinde dökülmeden kalır. Yapraklar ters yumurta veya eliptik biçiminde, 9-17 cm boyunda, 5-10 cm eninde olup genellikle sürgün ucunda toplanmıştır. Yaprağın dip tarafı çarpık veya kama biçimindedir (Hedge ve Yaltırık, 1982). Yaprak derin, bazen orta damara parçalanmış 4-8 (9) çift lopludur, tali lopçukları vardır ve loplar bazen birbiri üzerine taşar. Yan damar 7-8 (10) çift, interkalar damarlar belirgindir (Yılmaz, 1998a). Yaprakların alt yüzü basık yıldız tüylüdür ve soluk yeşil veya sarımtırak - yeşildir, üst yüzü ise çıplak ya da seyrek yıldız tüylü ve koyu yeşildir. Yaprak sapı 0,8-3,5 cm uzunluğunda olup hafif tüylüdür. Meyve bir yılda olgunlaşır. Kadeh 15-20 mm çapında, yarım küre biçiminde veya geniş ağızlı, sapsız ya da çık kısa saplıdır. Kadeh pulları yassı, düz, dar üçgenimsi - mızrak şeklindedir ve birbirinin üzerine sıkıca kapanmıştır, tüylüdür. Kadeh palamutun 1/2 veya 2/3 kadarını içerisine almıştır (Hedge ve Yaltırık, 1982; Yılmaz, 1998b). Kasnak meşesi Quercus petraea subsp. Pinna tiloba'dan kadeh pullarının düz olması ile Q. frainetto'dan ise yapraklarının uzun saplı olması ile ayrılır.

  •  

  • Kaynak

    Orman Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan “Haftanın Ağacı" sayfalarının hazırlanmasında; 
    • Editörlüğü Prof. Dr. Ünal AKKEMİK tarafından yapılan ”Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları” adlı yayınında,
    • Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Orman Atlası” yayınında,
    • Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Asli Ağaç Türleri” yayınında,
    Orman Genel Müdürlüğü, Sıtkı ÖZTÜRK tarafından hazırlanan “TÜRKİYE MEŞELERİ Teşhis ve Tanı Kılavuzu" (Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı – 2013) yayınında yer alan içerik ve görsellerden yararlanılmıştır.

    Diğer ​Asli Orman Ağaçlarımız​​​