Projenin Amacı


Türkiye, üst orta gelir seviyesine sahip ve güçlü ekonomik büyüme kaydeden büyük bir ülke olarak, son zamanlarda sık sık meydana gelen ve yerel kayıplara yol açan sel, orman yangını, fırtına ve toprak kayması gibi iklim değişikliği etkileriyle mücadele etmektedir.2 2021 yılı, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde tarihteki en şiddetli orman yangınlarını ve kuzey bölgesinde yıkıcı selleri beraberinde getirdi. Orman yangınlarının artması ve yağış miktarının hidroelektrik üretim için düşük kalması, gelecekte sera gazı emisyonlarına daha fazla katkıda bulunabilir ve Türkiye'nin 2053'te net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünü sekteye uğratabilir. İklim değişikliği ilerledikçe, bu felaketler muhtemelen daha da kötüleşecek ve ekonomik etkileri daha da artacaktır. Bu nedenle, Türkiye'nin büyümesini sürdürmesi ve yüksek gelir düzeyine ulaşması için iklim ve afet risklerinin kapsamlı bir şekilde yönetilmesi şarttır.

​Bu doğrultuda projemiz,

    1. Entegre Yangın Yönetimi (EYY) için kurumsal kapasiteyi güçlendirmeyi,
    2. Türkiye'deki hedef bölgelerdeki ormanların ve insanların orman yangınlarına karşı dayanıklılığını artırmayı,
    3. İlgili bir Kriz veya Acil Durumda hızlı ve etkili bir şekilde müdahalede bulunmayı amaçlamaktadır.


Projemizi oluşturan dört temel bileşen ile proje amacımızı gerçekleştirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bileşenler aşağıdaki gibidir:


​​​    1. Orman Yangınlarına Karşı ve Ormanların Direnci için Kurumların ve Toplumun Güçlendirilmesi

Bu bileşenin amacı, politika ve düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve gerektiğinden düzenlenmesi, kurumsal güçlendirme ve eşgüdüm yoluyla toplumu, kurumları ve ormanları iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği daha sık ve şiddetli orman yangınlarına daha iyi hazırlamak için “Gözden Geçirme ve Analiz" ile “Hazırlık" süreçlerini hayata geçirmektir.


    2. Hedef Bölgelerde İklime Dirençli Ormanlara Yönelik Yatırımların Yapılması

Bu bileşen, söndürme ve önleme arasında dengeli bir yaklaşım kullanarak “Risk Azaltımını", “Müdahale" kapasitesini artırmayı ve hedef alanlarda “İyileştirme" yaklaşımı ile orman yangınlarından etkilenen arazileri eski haline getirmeyi amaçlayan iklime dayanıklı ormanlara yönelik yatırımları destekleyecektir. Bu yatırımlar, aynı zamanda iklim değişikliğinin artan risklerinin gelecekte neden olacağı orman yangınlarına karşı orman ve toplum dayanıklılığını artıracaktır. Her “5R" için yatırım paketleri, ihtiyaçlarına göre hedeflenen alanlara göre özelleştirilecek ve Proje kapsamında geliştirilecek EYY planları aracılığıyla uygulanarak gelecekte ölçeklenebilirlik ve tekrarlanabilirlik sağlanacaktır. Ankara'da bulunan OGM, bu Bileşenin genel yönetim ve gözetiminden sorumlu olacaktır. Bununla birlikte uygulama, her hedef bölgelerdeki OBM'ler tarafından yürütülecektir.

     3. Proje Yönetimi, İzleme ve Değerlendirme 

Bu bileşen, etkili ve etkin proje uygulaması için artan işletme maliyetlerini ve diğer uygun harcamaları destekleyecektir. Bu bileşen aşağıdaki faaliyetleri içerecektir:

    1. OGM'nin Proje Uygulama Birimi (PUB) için teknik, finansal, çevresel ve sosyal kapasitelerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere proje yönetimi desteği,
    2. Şikâyetlerin giderilmesi, toplumsal cinsiyet konuları ve vatandaş katılımı dahil olmak üzere çevresel ve sosyal risk yönetimine uyum desteği,
    3. Proje iletişim ve görünürlük planının yürütülmesi,
    4. İzleme ve değerlendirme,
    5. Proje ile ilgili işletme giderleri.​


​     4. Beklenmedik Acil Durum Müdahale Bileşeni (BAMB)

Bu bileşen, Operasyonel Politika / Banka Prosedürü (OP/BP) 10.00 (Yatırım Projesi Finansmanı), gerektiğinde Geçerli bir Krize veya Acil Duruma anında müdahale edilebilmesi için Projeye dahil edilmiş olup, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Proje fonlarının hızlı bir şekilde yeniden tahsis edilmesini talep ederek geçerli bir acil duruma veya krize (yani büyük bir olumsuz ekonomik ve/veya sosyal etkiye neden olan veya olması muhtemel doğal ya da insan yapımı bir afet ya da krize) hızlı ve etkili müdahalede bulunmasını sağlayacaktır.