Bakanımız Orman Yangınları Değerlendirme Basın Toplantısı Düzenledi

21.09.2016 A+ A-

 

21 Eylül 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezinde Orman Yangınları Değerlendirmesine ilişkin Basın Toplantısı düzenledi.

Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu konuşmasında; ”Bizim ormancımız çok başarılı. Dünyadaki en ileri teknolojiler bizde var. Orman teşkilatı Türkiye’nin en eski teşkilatlarından birisidir. Ormanları korumak, geliştirmek ve işletmek gibi bir görevi var. Dünyada pek çok yerde orman varlığı azalıyor. Son 13 yılda orman varlığını arttıran dünyada ki nadir ülkelerden biriyiz. 2002 yılında 20.8 milyon hektar iken, 2015 yılında 22.3 milyon hektar. Arada 1.5 milyon hektar orman varlığımız arttı. Dünyada böyle bir şey yok. 2003-2015 yılları arasında toplam 3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 22.3 milyon hektar orman bulunmaktadır

Bir yerde yangın çıktığı zaman çok hızlı hareket ediyoruz. Havada uçan bir helikopterin kaç kilometre hızla uçtuğunu ve yangın yerine ne zaman varacağına kadar takip edebiliyoruz. Yanan alanları kendi haline terk etmiyoruz. Rehabilitasyon dediğimiz yanan alanları bir yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yanan orman alanları başka maksatla verilmez.” 

Konuşmasının devamında Orman yangınlarıyla mücadelede eğitimin önemli olduğunu belirten Sayın Bakanımız, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 11 bin yangın işçisi, 3 bin teknik eleman, 5 bin memur olmak üzere toplam 19 bin personel ile yangınlar ile mücadele edildiğini belirtti.

Ayrıca 2 bin 300 kara aracı, 35 hava aracı ile yangınla mücadele edildiğini açıklayan Bakanımız, “Helikopterlerin su alması için 2 bin 942 havuz ve gölet yaptık. Orman yangınlarının tespiti ve en yakın zamanda bildirilmesi için 776 adet kulemiz ve 107 gözetleme kulesinde 214 kamera sistemimiz var. Yangına hassas olan yerlerde 360 derece dönebilen, görüntüyü alan ve dumanı aldığı anda en yakın bölgeye alarm veren sistemimiz var. Yangını önlemek için yol yapıyoruz. Yılda bin kilometre civarında yol yapıyoruz. 2016 yılında Şubat’tan itibaren sıcaklık geçmiş yıllara göre çok fazlaydı. Bu sene çok sıcak ve kurak bir yaz yaşadık. Çok sıcak olmasına rağmen orman teşkilatımız çok iyi çalıştı ve büyük yangınlar olmadı. Yangınların sebeplerine bakacak olursak yıldırım yüzde 13, kasıt yüzde 3 ve ihmal-dikkatsizlik yüzde 84’tür. Kasıt gitgide azalıyor. Eskiden bir yeri işgal etmek için orayı yakarlardı. Ama şu an işgal söz konusu değildir. Yüzde 87’si tamamen insan kaynaklıdır. 2006-2015 yılları arasında yılda ortalama 2 bin 330 yangın çıkmış. Ortalama zarar gören ise 8 bin 903 hektardır. 2016 yılında çıkan orman yangını sayısı ise 2 bin 435’tir. Yanan alan ise 8 bin 422 hektardır.

5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakanımız, “En yakın köydeki vatandaşlara hane başına kura çekiyoruz. Kime hangi parsel isabet ettiyse 3 yıl boyunca bakımı, masrafları orman teşkilatına ait, geliri ise 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere veriyoruz.” açıklamasında bulundu.